Mediation

Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten of conflictueuze situaties. Dit kunnen diverse kwesties zijn, zoals familiezaken, arbeidsconflicten of een echtscheiding. Tijdens mediation is er altijd sprake van een neutrale mediator die alle partijen tijdens het gehele proces begeleidt. De mediator zorgt ervoor dat de gesprekken en onderhandelingen goed verlopen en dat er tot een gezamenlijke oplossing gekomen kan worden. Het doel van mediation is dat er een zo goed mogelijke oplossing gevonden wordt waar alle partijen achter kunnen staan.

Het traject

Voordat het mediation traject van start gaat, zal eerst de mediation overeenkomst besproken worden. In deze overeenkomst staan belangrijke zaken, zoals de vertrouwelijkheid, de vrijwilligheid en de onpartijdigheid van de mediator.
Daarna kan het traject beginnen en worden er gesprekken gevoerd. De mediator laat ieder goed aan het woord komen en zorgt ervoor dat wat voor ieder belangrijk is, goed op tafel komt. De duur van een traject verschilt per situatie, maar ligt gemiddeld tussen de 1 en 3 gezamenlijke bijeenkomsten. Wanneer er aan het einde van het traject een oplossing is gevonden, wordt er een afsprakenlijst, vaststellingsovereenkomst of convenant gemaakt. Dit is een privaatrechtelijke overeenkomst en niet vrijblijvend. Dat betekent dat u na het zetten van uw handtekening, gebonden bent aan de afspraken. Uit onderzoek blijkt dat men zich goed houdt aan afspraken die in mediation zijn gemaakt.

Voordelen mediation

Mediation kent vele voordelen. Een mediator behartigt de belangen van alle partijen en zoekt met u een oplossing die voor ieder aanvaardbaar is. Andere voordelen zijn:

  • Het is een relatief goedkope manier om conflicten op te lossen;
  • Het is snel;
  • U hebt het stuur voor een groot deel zelf in handen;
  • Er is ruimte voor creatieve oplossingen;
  • Er is ook aandacht voor de emoties van beide partijen;
  • Mediation heeft een informeel karakter.

Zelftest

Wilt u graag ontdekken of mediation iets voor u is? Dan kunt u nu de zelftest doen! 

Noot: Deze test is afkomstig van www.rechtspraak.nl en wordt door de mediation-functionaris van het gerecht gebruikt.

Contact

Wilt u graag meer informatie over mediation of heeft u vragen wat we voor u kunnen betekenen? U kunt contact opnemen via onderstaand formulier of bel direct naar 0487-540110 of mail naar mail@lucida.nl.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken?

Neem telefonisch contact met ons op, stuur een mail of vul het contactformulier in op onze website.

Bedankt voor uw bericht, we nemen zo snel mogelijk contact op.