Arbeidsmediator Nijmegen

Op de werkvloer kan het wel eens voorkomen dat er onenigheid bestaat. In de meeste gevallen is een conflictueuze situatie onderling op te lossen. Helaas zijn er ook situaties waarin het conflict zo ver escaleert dat u er samen niet meer uitkomt. In dat geval is het aan te raden om een arbeidsmediator in te schakelen die samen met u op zoek gaat naar een duurzame oplossing. Bent u gevestigd of woonachtig in Nijmegen en op zoek naar een arbeidsmediator? De mediators van Lucida kunnen u helpen. 

Wat doet een arbeidsmediator?

Een arbeidsmediator ondersteunt u en de wederpartij om samen het conflict op te lossen op een manier waarin ieder zich kan vinden. De mediator zal nooit een beslissing opleggen of forceren, maar kijkt samen met u welke oplossing voor iedereen werkt. 

Gedurende het mediationtraject helpt de bemiddelaar u in één of meer gesprekken (gemiddeld 3) tot de kern van het conflict te komen en zo een oplossing te vinden waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden. In tegenstelling tot in een gerechtelijke procedure, kunt u met mediation zelf de oplossing vormgeven. 

Basisuitgangspunten voor mediation

Er zijn enkele basisuitgangspunten die ervoor zorgen dat mediation een succesvol hulpmiddel is.

Vrijwilligheid

Het is belangrijk om te weten dat voor zowel u als de wederpartij de mediation vrijwillig is. Het traject kan ook alleen worden doorgezet als beide partijen bereid zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast kunt u, wanneer u dit wenst of het nodig is, het traject te allen tijde verlaten.

Vertrouwelijkheid

Voorafgaand aan de mediation, tekenen alle betrokken een mediationovereenkomst. Hierin staat onder meer dat alles wat wordt besproken vertrouwelijk blijft. Dit wil zeggen dat de onderwerpen die worden besproken niet met derden worden gedeeld. Door deze geheimhouding kunnen de partijen vrijuit met elkaar praten en behoeven ze niet bang te zijn dat de inhoud van de gesprekken met anderen wordt gedeeld. 

De rol van de arbeidsmediator

Tot slot is het van belang dat de arbeidsmediator volledig neutraal en onafhankelijk is tijdens het mediationtraject. De mediator heeft de taak om het gesprek tussen beide partijen te leiden en ervoor te zorgen dat ieder zich goed gehoord weet.  

Het mediationtraject

Om samen met de partijen een oplossing te zoeken waar ieder zich in kan vinden, zullen er tijdens het traject verschillende stappen genomen worden:

  • Voorafgaand aan het traject wordt u geïnformeerd over de gang van zaken tijdens de mediation;
  • Zodra alles doorgenomen is, kunt u al dan niet instemmen aan het traject deel te nemen;
  • Zijn alle partijen akkoord, dan wordt gezocht naar het (gezamenlijk) belang en de wensen in het algemeen;
  • Er worden mogelijke oplossingen gezocht die zoveel mogelijk aan alle belangen tegemoetkomen;
  • Tot slot wordt er gekozen welke oplossing het best passend is. Dit wordt vervolgens vastgelegd in een afsprakenlijst of vaststellingsovereenkomst. 

Voordelen van mediation

Wanneer u kiest voor mediation in plaats van een juridische procedure, dan heeft u de volgende voordelen:

  • Een mediationtraject bestaat meestal uit één of slechts enkele gesprekken, waardoor het veel sneller wordt afgerond dan een gerechtelijke procedure.
  • De kosten voor mediation zijn over het algemeen een stuk lager.
  • Bij mediation kunt u zelf de oplossing vormgeven. Bij een gerechtelijke procedure wordt door de rechter een beslissing opgelegd.
  • Mediation is informeel, waardoor de verstandhouding tussen de partijen zo goed als mogelijk blijft of de relatie op een prettige manier kan worden afgesloten.

Bent u benieuwd of mediation u kan helpen? Doe dan de zelftest van www.rechtspraak.nl.

Contact

Wilt u een intakegesprek plannen met een arbeidsmediator? Dit kan eenvoudig door te mailen naar mail@lucida.nl of te bellen naar 0487-540110.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken?

Neem telefonisch contact met ons op, stuur een mail of vul het contactformulier in op onze website.

Bedankt voor uw bericht, we nemen zo snel mogelijk contact op.