Zakelijke mediation

Een zakelijk conflict is meestal frustrerend. Het leidt vaak tot een breuk op directie- of bestuursniveau. Het beslechten van een zakelijk conflict kan ook nog resulteren in een breuk met een klant, leverancier of partner. In het geval de kwestie zich op zowel zakelijk als privé gebied afspeelt, wordt het vaak alleen nog maar lastiger een oplossing te vinden. Veel mensen proberen dan ook de confrontatie zo lang mogelijk uit te stellen. Echter, met het verstrijken van de tijd lopen de directe en indirecte kosten vaak hoog op. Een dergelijk conflict valt maar op één manier op te lossen: onder ogen zien en het gesprek aangaan, door bijvoorbeeld het initiatief te nemen en zakelijke mediation voor te stellen. 

Conflicten op zakelijk gebied worden vaak vertaald in juridische standpunten. Dit zorgt ervoor dat het lastig is om tot een constructieve oplossing te komen. Door alle standpunten van verschillende partijen is het niet meer duidelijk waar het conflict nu daadwerkelijk over gaat. Welke partij heeft welk aandeel in het conflict? Elke partij gaat naar eigen gewin zoeken en wil zijn gelijk halen, waar nodig ten koste van de ander.

Vragen die een rol spelen tijdens zakelijke mediation

  • Hoe kunnen we op een zo prettig mogelijke manier het conflict oplossen, eventueel de relatie beeindigen, terwijl we ook nog respectvol met elkaar om blijven gaan?
  • Hoe kunnen we onze belangen eventueel op privé gebied, maar in ieder geval op zakelijk gebied inzichtelijk maken, waardoor begrip kan ontstaan en een oplossing in zicht komt?
  • Is het mogelijk een andere invulling te geven aan onze professionele relatie, gebaseerd op de belangen van elke betrokken partij?
  • Wij kunnen als zakelijke partners niet meer met elkaar op een goede manier communiceren, omdat het conflict te hoog is opgelopen. Hoe kunnen we met elkaar verder?

Voordelen van zakelijke mediation

Bij het oplossen van een zakelijk conflict kan zakelijke mediation vaak een beter, goedkoper en sneller resultaat boeken dan via andere wegen. De voordelen van zakelijke mediation zijn vooral:

  • het samen toewerken naar een alternatieve, vaak win-win oplossing;
  • het wegblijven van een strijdmodel en oplossingsgericht werken;
  • de werking van de mediationovereenkomst (geheimhouding en vertrouwelijkheid);
  • de veilige situatie die gecreeerd wordt door de neutrale en niet emotioneel betrokken derde partij (bemiddelaar) tijdens het traject. 

Voor beide partijen kan een dergelijk zakelijk conflict leiden tot een groot en ingrijpend verlies. Als een gerechtelijke procedure gestart wordt, leidt dit tot een langdurige conflictsituatie, hoge kosten en (imago)schade aan beide kanten. Door tijdig de kiezen voor zakelijke mediation is de kans groot dat het anders loopt. 

Wij staan voor u klaar

WIlt u meer weten over zakelijke mediation? Dan kunt u het onderstaand contactformulier invullen. U kunt ook een afspraak maken door te bellen naar 0487-540110 of mail naar mail@lucida.nl

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken?

Neem telefonisch contact met ons op, stuur een mail of vul het contactformulier in op onze website.

Bedankt voor uw bericht, we nemen zo snel mogelijk contact op.