Wat doet een arbeidsmediator?
Een arbeidsmediator is een onafhankelijke partij die bemiddelt bij een conflict. Samen met de wederpartij gaat u op zoek naar een duurzame oplossing, waarbij de mediator een begeleidende rol speelt in het licht van de kwestie. Een belangrijk kenmerk van arbeidsmediation is dat afspraken nooit worden opgelegd, maar dat altijd samen wordt gekeken naar de voor beiden meest wenselijke oplossing.
Een traject bestaat uit één of meerdere afspraken waarin u samen met de mediator tot de kern van het probleem probeert te komen om zo een oplossing te vinden waar u (en de wederpartij) tevreden mee bent.
Basisuitgangspunten voor mediation
Voor een succesvol mediation traject is er een aantal basisuitgangspunten:
Vrijwilligheid
Mediation dient altijd te gebeuren op vrijwillige basis. U kunt het traject dus ook - zo nodig - te allen tijde weer verlaten. Mediation is alleen mogelijk wanneer beide partijen bereid zijn om het traject aan te gaan, met elkaar in gesprek te gaan en toekomstgericht naar een oplossing te zoeken.
Vertrouwelijkheid
Zowel de mediator als beide partijen tekenen voor de mediation van start gaat, een mediationovereenkomst. In deze overeenkomst staat onder andere dat alle onderwerpen die tijdens mediation besproken worden vertrouwelijk blijven. Doordat het niet toegestaan is om gesprekken en de inhoud van de mediation met derden te delen, kunnen betrokkenen vrij spreken.
Onafhankelijke en onpartijdige mediator
De taak van een mediator bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het aanbrengen van gespreksstructuur, het bewaken van de voortgang en procedure en ervoor zorgen dat alle partijen voldoende aan het woord komen. Maar misschien wel het belangrijkste is dat een mediator onafhankelijk en onpartijdig dient te zijn en te blijven.
Het mediation-traject
Het traject van mediation bestaat uit het zoeken naar een oplossing voor uw geschillen waar u beiden tevreden mee bent. Om dit te bereiken onderneemt u samen met de mediator verschillende stappen:
- Het traject start met informatie over de gang van zaken tijdens de mediation.
- Beide partijen stemmen al dan niet in met deelname aan het traject.
- De mediator brengt feiten, standpunten, belangen en achtergronden in kaart en gaat samen met u op zoek naar oplossingen die zoveel mogelijk aan alle belangen tegemoet komen.
- Er wordt gekeken naar de best passende oplossing en deze wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst (of een afsprakenlijst als er geen juridische consequenties zijn die vastgelegd moeten worden).
Voordelen van mediation
Deelnemen aan een mediation-traject in plaats van het starten van een gerechtelijke procedure heeft verschillende voordelen. Zo bestaat mediation meestal uit één of meerdere gesprekken die naar wens kunnen worden ingepland. Hierdoor is het traject veel sneller af te sluiten dan een gerechtelijke procedure (inclusief hoger beroep) die vaak erg lang kan duren. Ook brengt een mediation-traject lagere kosten met zich mee dan een gerechtelijke procedure. Daarnaast is mediation informeel. Onder meer dit zorgt voor een betere verstandhouding tussen partijen, waardoor het traject op een positieve manier kan worden afgesloten. En misschien wel het belangrijkste onderdeel: bij mediation kunt u zelf de oplossing vormgeven, terwijl deze bij een gerechtelijke procedure door de rechter wordt opgelegd.
Bent u benieuwd of mediation u kan helpen? Doe dan de zelftest van www.rechtspraak.nl. Wilt u een intakegesprek plannen met een arbeidsmediator in Nijmegen? Mail dan naar mail@lucida.nl of bel naar 0487-540110.