Wat is mediation?

Mediation is bemiddeling bij conflicten. Door middel van mediation gaat u onder begeleiding van een mediator een oplossing zoeken voor het conflict dat u heeft. Er zijn verschillende situaties waarin u gebruik kunt maken van mediation, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, bij familiezaken (onmin in de familie of een erfeniskwestie bijvoorbeeld), een arbeidsconflict of een zakelijk geschil. Bij mediation blijft de mediator neutraal en onafhankelijk. Er is aandacht voor ieders verhaal en emoties. De zaken die voor u belangrijk zijn worden besproken om zodoende voor ieder een optimaal resultaat te bereiken. Voorafgaand aan de mediation wordt de mediation overeenkomst besproken. In deze overeenkomst staan allerlei zaken die te maken hebben met het traject, zoals vertrouwelijkheid en vrijwilligheid. Daardoor weet u goed wat u kunt verwachten als u aan mediation begint. 

Voorwaarden

Er is dus een aantal voorwaarden waaraan mediation moet voldoen:

 • Vrijwilligheid, alle partijen doen vrijwillig mee en u bent helemaal vrij om het traject te beëindigen wanneer dat nodig is.
 • Vertrouwelijkheid, alles wat besproken wordt, blijft vertrouwelijk en wordt zonder nadere afspraken niet met derden gedeeld.
 • Neutraliteit, de mediator dient geheel neutraal en niet partijdig te zijn.
 • Onafhankelijkheid, de mediator dient onafhankelijk te zijn en zal ervoor zorgen dat alle relevante onderwerpen aan de orde komen.
 • Communicatie, tijdens mediaton is goede communicatie heel belangrijk om tot een voor ieder goede oplossing te kunnen komen.
 • Binnen de grenzen van de wet kunt u zelf invulling geven aan de te maken afspraken.

Zelftest

Wilt u weten of mediation iets voor u is? Doen dan de zelftest hier!
Noot: Deze test is afkomstig van www.rechtspraak.nl en wordt door de mediation-functionaris van het gerecht gebruikt.

Voordelen

Mediation heeft veel voordelen:

 • Het is snel;
 • De kosten zijn beperkt;
 • Er is ruimte voor eigen oplossingen;
 • Het heeft een informeel karakter;
 • Het is gericht op oplossingen die u passen.

Wanneer de mediation succesvol is in de zin dat er een oplossing is gevonden, wordt een afsprakenlijst of een vaststellingsovereenkomst gemaakt. In deze overeenkomst staan de afspraken die gemaakt zijn. De overeenkomst is privaatrechtelijk en dus niet vrijblijvend. Als de handtekeningen er eenmaal onder staan bent u hieraan gebonden. 

Contact

Wilt u meer informatie over onze diensten of wilt u een afspraak maken?  Bel naar 0487-540110 of mail naar info@lucida.nl. Wij kunnen dan vrijblijvend de mogelijkheden bespreken waarbij u hulp nodig heeft.  

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken?

Neem telefonisch contact met ons op, stuur een mail of vul het contactformulier in op onze website.

Bedankt voor uw bericht, we nemen zo snel mogelijk contact op.