Vragen die een rol kunnen spelen:
- Werkgever en werknemer kunnen niet meer met elkaar communiceren, omdat het conflict te hoog is opgelopen. Hoe nu verder?
- De werkgever is voor een exit-traject, maar de werknemer is het hier niet mee eens. Hoe komen we tot een goede oplossing?
- De werkgever staat de werknemer niet toe om te re-integreren op een passende functie. Hoe kan dit opgelost worden?
Een arbeidsconflict kan voor beide partijen resulteren in grote verliezen. Daarnaast kan een gerechtelijke procedure leiden tot hoge kosten, lang lopende conflicten en schade aan de organisatie. De sfeer kan hierdoor intern bedorven raken en de motivatie van werknemers kan achteruit gaan. Door het tijdig aangaan van een mediationtraject, kan dit voorkomen worden.
Het proces
Tijdens een arbeidsconflict zal een bemiddelaar met beide partijen in gesprek gaan en de situatie in kaart brengen. Hij of zij zorgt ervoor dat de partijen met elkaar communiceren en gezamenlijk tot een oplossing komen waar ieder achter kan staan. De volgende stappen zullen doorlopen worden tijdens het proces:
- Beide partijen worden voorzien van informatie over het proces van de mediation;
- Beide partijen krijgen de mogelijkheid wel of niet in te stemmen met de voorgestelde gang van zaken;
- De (gezamenlijke) belangen en wensen worden in kaart gebracht;
- Mogelijke oplossingen, opties, worden gegenereerd waarbij aan zoveel mogelijk belangen voldaan wordt;
- De gevonden oplossingen worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst of wellicht kan worden volstaan met een afsprakenlijst.
Doe de zelftest
Wilt u weten of mediation iets voor u is? Doe dan de
zelftest en kom erachter!
Noot: Deze test is afkomstig van www.rechtspraak.nl en wordt door de mediation-functionaris van het gerecht gebruikt.
Contact
Wilt u graag uw arbeidsconflict oplossen met behulp van Mediation? Neem contact met ons op via onderstaand formulier. Wilt u toch wat meer informatie weten? Lucida helpt u graag! bel naar 0487-540110 of mail naar mail@lucida.nl.