Familiemediaton kan worden ingezet wanneer er sprake is van familieproblemen of conflicten binnen families. Deze vorm van mediation heeft als doel om een oplossing te vinden voor een specifiek conflict (of over een aantal onderwerpen die meespelen in het conflict). Denk bijvoorbeeld aan onenigheid over een nalatenschap of een langslepende ruzie die de communicatie verstoort. Heeft u te maken met zo'n conflictsituatie en vindt u het lastig om hier zelf uit te komen? Familiemediation bij onze praktijk in Beuningen kan u verder helpen.
Wanneer familiemediation?
In de meeste gevallen is mediation een geschikte manier van conflictbemiddeling, zo ook bij conflicten binnen families. De mediation richt zich specifiek op conflicten die plaatsvinden in de gezins- of familiesituatie. Voorbeelden hiervan zijn scheidingsvraagstukken, kwesties over de erfenis, verstoorde familieverhoudingen en de vraag wie de zorg op zich neemt over een familielid die, vanwege ziekte of ouderdom, niet meer voor zichzelf kan zorgen.
Hoe gaat familiemediation in zijn werk?
Wanneer u kiest voor familiemediation gaat u, onder begeleiding van een mediator, in gesprek met degene waarmee u een conflict heeft. Voordat u besluit om aan zo'n traject te beginnen, is het zeer belangrijk dat duidelijk is of wordt dat u beiden bereid bent om rond de tafel te gaan zitten. Deze voorwaarde is essentieel om het mediationtraject op een goede manier te laten verlopen en zo goede afspraken te kunnen maken.
Voordat u het traject start, tekent u beiden (of allen) eerst een mediationovereenkomst. Hierin staan zaken opgenomen als de vertrouwelijkheid, vrijwilligheid en onpartijdigheid van de mediator. Zodra dat is gebeurd, kunt u met de mediation beginnen. De bemiddelaar zorgt ervoor dat elke partij zijn verhaal kan doen en dat er ruimte wordt gecreƫerd om begrip te hebben voor elkaar. Om tot de kern van het conflict te komen, stelt de mediator verschillende vragen en structureert de mediator het gesprek. Op basis van een en ander wordt er gekeken welke oplossing voor iedereen passend is en of deze duurzaam genoeg is, zodat er op korte termijn niet weer een conflict kan ontstaan. Als u tot duidelijke afspraken bent gekomen, worden deze vastgelegd in een overeenkomst.
Uitgangspunten familiemediation
Vanzelfsprekend is het belangrijk dat de partijen met elkaar in gesprek willen gaan over het conflict. Daarnaast is er nog een aantal uitgangspunten dat ervoor moet zorgen dat het mediationtraject goed verloopt:
- U doet vrijwillig mee aan familiemediation. Dit betekent ook dat u te allen tijde vrij bent om het traject te beƫindigen;
- De mediator dient altijd neutraal te zijn;
- De onderwerpen die tijdens de gesprekken aan bod komen zijn vertrouwelijk en mogen niet met derden worden gedeeld;
- Als gespreksleider zorgt de mediator ervoor dat alle relevante onderwerpen aan de orde komen;
- U bepaalt zelf, mits u binnen de grenzen van de wet blijft, welke invulling u geeft aan de te maken afspraken.
Contact
Een probleem binnen de familie is erg vervelend en verdrietig. Heeft u te maken met zo'n familieconflict en vindt u het lastig om hier zelf uit te komen? Vul onderstaand contactformulier in of neem contact op door te bellen naar 0487-540110 of een mail te sturen naar mail@lucida.nl. We kijken graag samen met u wat de mogelijkheden zijn.