Wat is echtscheidingsmediation?
Geen één scheiding is hetzelfde. Zo kan het zijn dat u en uw partner in goed overleg uit elkaar gaan. Er zijn echter ook gevallen waarin de sfeer minder hartelijk is. In deze situaties kan het maken van afspraken stroef verlopen. Middels echtscheidingsmediation kunt u impasses doorbreken en leert u opnieuw met elkaar in gesprek te gaan in plaats van tegen elkaar te strijden.
Een mediator helpt u vanuit uw eigen drijfveren en kracht naar een balans toe te werken tussen uw persoonlijke wensen en de juridische mogelijkheden. Hiervoor is vaak een bepaalde groei en ontwikkeling nodig, en wij ondersteunen u daarbij zo goed als mogelijk.
Mogelijke vragen bij een echtscheiding
Bij een echtscheiding komt er veel op u af. Er zijn dan ook een hoop zaken die goed geregeld dienen te worden. Het is dan ook goed mogelijk dat u allerlei vragen heeft waar u niet direct een antwoord op weet. U kunt hierbij denken aan vragen als:
- Welke afspraken zijn er mogelijk met betrekking tot alimentatie?
- Hoe ziet de invulling van een werkend ouderschapsplan eruit?
- Wordt de gezamenlijke woning verkocht of blijft een van de twee erin wonen?
- Hoe ziet de scheidingsprocedure eruit?
- Hoe wordt de gezamenlijke inboedel verdeeld?
- Wilt u meer informatie over welke onderwerpen van belang kunnen zijn wanneer u gaat scheiden?
Hier vindt u een overzicht van belangrijke onderwerpen die aan bod kunnen komen bij een echtscheiding.
Basisuitgangspunten bij echtscheidingsmediation
Hoewel mediation een zeer effectieve manier is om uw scheiding vorm te geven, dient u er rekening mee te houden dat het niet vanzelf gaat. Zo is het onder meer van belang dat u bereid bent om met uw ex-partner in gesprek te gaan over de te maken afspraken. Daarnaast is er nog een aantal essentiële basisuitgangspunten die ervoor zorgen dat u het mediation-traject succesvol kunt doorlopen:
- Mediation is altijd op vrijwillige basis. Dit wil zeggen dat u vrijwillig start, maar ook wanneer u maar wilt, vrij bent het traject te beëindigen.
- De mediator dient gedurende het gehele traject neutraal en onpartijdig te handelen.
- Een professionele en gestructureerde aanpak van de mediator zorgt dat alle relevante onderwerpen aan bod komen.
- Er is aandacht voor de communicatie tussen de partijen.
- De achterliggende belangen van de partijen zijn belangrijker dan de ingenomen posities.
- In tegenstelling tot een juridische procedure, heeft u bij mediation de mogelijkheid om zelf invulling te geven aan de te maken afspraken, mits u binnen de grenzen van de wet- en regelgeving blijft.
Hoe ziet het mediation-traject eruit?
Alvorens het mediation-traject begint, nemen wij met u de mediation overeenkomst door. Hierin staan belangrijke elementen, zoals de vertrouwelijkheid en vrijwilligheid. Ook de overige afspraken ten aanzien van de mediation kunt u hier terugvinden.
Wij vinden het belangrijk dat tijdens het traject ‘alles’ bespreekbaar is en dat u en uw ex-partner zich vrij voelen om vrijuit te spreken. Alleen zo kan er een veilige omgeving worden gecreëerd, waarin adequate afspraken kunnen worden gemaakt. We focussen dan ook op de toekomst waar oplossingen en mogelijkheden liggen. Na een behoorlijke tijd (na de scheiding) wilt u immers wel dat u nog steeds achter de destijds gemaakte afspraken kunt staan.
De afspraken die u heeft gemaakt, legt u vast in een echtscheidingsconvenant. Wanneer u minderjarige kinderen heeft, wordt er ook altijd een ouderschapsplan opgesteld. Nadat u het convenant of beide documenten heeft ondertekend, worden deze ingediend bij de rechtbank. De akte van berusting en inschrijving van uw echtscheiding in de Gemeentelijke Basisadministratie volgen na de beschikking van de rechtbank. Uw scheiding is nu een feit.
Niet getrouwd, maar wel uit elkaar?
Wanneer u niet bent getrouwd, maar wel uit elkaar gaat, kunnen er nog steeds zaken zijn die u moet regelen waarbij de ondersteuning van een mediator wenselijk is.
Is er sprake van geregistreerd partnerschap en heeft u kinderen of bent u het niet met elkaar eens, dan is een beslissing van de rechter ook noodzakelijk.
Zelftest
Bent u er niet zeker van of mediation iets voor u is? U kunt altijd de zelftest doen van www.rechtspraak.nl. Deze test wordt mede gebruikt door de mediation-functionaris van het gerecht.
Relatie-gesprek of relatiecoaching
Zijn u en uw partner er nog niet uit of u uit elkaar gaat, en bent u niet tevreden met de huidige situatie? De mediators van Lucida zijn ook gespecialiseerd in relatiecoaching. Wij ondersteunen u graag middels het geven van de handvatten die u nodig hebt om de uitdagingen in uw relatie, zowel nu als in de toekomst, zelfstandig op te kunnen lossen.
Contact
Heeft u besloten te scheiden en wilt u hierbij de ondersteuning van onze mediators in Druten inschakelen? Lucida helpt u graag verder. U kunt onderstaand contactformulier invullen of bellen naar 0487-540110 voor meer informatie of het maken van een afspraak. Wij beschikken over professionals die u goed kunnen helpen.