Wat is mediation?

Wat is mediation precies? Daar geven we in deze blog uitgebreid antwoord op. Conflicten en conflictueuze situaties ontstaan op allerlei manieren en op allerlei plaatsen. Bijvoorbeeld op de werkvloer, in de familie of bij een echtscheiding. Als een conflict hoog oploopt, kan het lastig zijn om het gesprek met elkaar aan te blijven gaan. Dan kunt u een mediator inschakelen. Een mediator ondersteunt beide partijen in de communicatie met elkaar en helpt bij het vinden van een passende oplossing. Het inzetten van een mediator kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een band behouden blijft, dat op een goede manier afscheid van elkaar genomen kan worden en/of dat een gang naar de rechter niet nodig is. 

Wat doet een mediator?

Wanneer u besluit een mediator in te schakelen, worden er een aantal stappen gezet. Allereerst zijn er enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor de mediation van start kan gaan. Daarover leest u meer verderop in dit artikel. Daarna start de mediator met het horen van verhalen van beide partijen om een goed beeld van de situatie te kunnen krijgen. De mediator hoort daarnaast aan welke wensen beide partijen hebben voor de te maken afspraken. Vervolgens gaan beide partijen met de mediator en elkaar in gesprek om te kijken welke afspraken er mogelijk zijn. Het voordeel van het werken met een mediator is dat u beiden in staat bent om afspraken zelf vorm te geven (voor zover wettelijk mogelijk). Bij een gang naar de rechter worden afspraken opgelegd, wat tot minder gunstige afspraken kan leiden. Wanneer de afspraken definitief zijn, worden deze vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, afsprakenlijst of convenant die/dat door beide partijen wordt ondertekend.

Wat zijn de voorwaarden voor mediation?

Om te kunnen starten met mediation dienen beide partijen bereid te zijn om te praten met de andere partij over de kwestie. Daarnaast zijn er enkele uitgangspunten voor mediation:

  • Mediation is altijd vrijwillig. U kunt het traject zo nodig op elk gewenst moment stoppen.
  • De mediator is neutraal en onpartijdig.
  • Alles wat besproken wordt is vertrouwelijk en geen van de deelnemers mag dit met anderen bespreken.
  • De mediator zorgt voor een professionele en gestructureerde aanpak waarbij alle onderwerpen aan de orde komen.
  • U bepaalt zelf welke afspraken gemaakt worden (binnen de grenzen van de wet).

Welke kosten komen bij mediation kijken?

Nu u in grote lijnen weet wat mediation is, kunnen we het hebben over de kosten die erbij komen kijken. Ook bij mediation zijn kosten aan de orde (zie ook elders op onze website), maar het voordeel ten opzichte van een rechtszaak is dat de kosten een stuk lager zijn en u een stuk sneller aan de slag en met elkaar in gesprek kunt. Mediators bij Lucida staan voor u klaar en kunnen direct met u aan de slag. Bij ons bespaart u in veruit de meeste gevallen op de kosten van een advocaat en een rechtszaak. Bovendien heeft u het stuur zelf in handen en zijn de oplossingen toekomstgericht en 'duurzaam'. Wilt u meer weten over mediation, neem dan contact met ons op.



| Terug | Volgende »

 
Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies.
Dit doen wij uitsluitend voor statistische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze Disclaimer & Privacyverklaring bekijken!