Cases: Mediation arbeidsconflict direct uit elkaar

Via een advocatenkantoor kwamen de werknemer en de werkgever voor mediation bij hun arbeidsconflict bij Lucida terecht. Tijdens het eerste gesprek bleek al snel dat beide partijen, mede op advies van hun advocaten, niet meer met elkaar verder wilden. Er diende gekeken te worden hoe de partijen uit elkaar konden gaan. Beide partijen wilden er wel ‘netjes’ uitkomen. Ze gaven de voorkeur aan een relatief snelle oplossing zonder gevecht en zonder tussenkomst van een rechter. Daarom werd er gekozen om te praten over deze route met behulp van een onpartijdige mediator.

Het verdere verloop

Tijdens de bijeenkomst hebben partijen twee maal afzonderlijk met hun eigen advocaten overlegd. De mediator heeft deze afzonderlijke gesprekken begeleid en slaagde er samen met de advocaten in, partijen naar elkaar toe te laten bewegen in de onderhandelingen.

De onderhandelingen gingen niet alleen over geld. Zo kon de werknemer op een waardige manier afscheid nemen op een goed georganiseerde receptie. Daarnaast is er relatief lang gesproken over de interne communicatie. De werkgever had ook belang bij een nette regeling, want het imago van zijn bedrijf vond hij heel belangrijk. De werknemer werd per direct vrijgesteld van werk en kon zich op die manier concentreren op het zoeken van een andere baan. Alle afspraken werden in goed overleg door een van de advocaten vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst waarbij de mediator de tekst in kopie ontving. Hierna is de mediation van het arbeidsconflict naar tevredenheid van alle betrokkenen beëindigd.« Vorige | Terug | Volgende »